If you have ever wondered how often you should clean your make up brushes or how often you should exfoliate your skin then this page will help you. 
How often

Read on for answers to some of the most baffling beauty questions.

 1. How long does it take for my manicure to dry and become smudgeproof.

Answer: 20 minutes

A typical manicure usually consists of a base coat, two coats of colour and a clear top coat. For every coat you paint on your nails you need five minutes drying time. with take 20 minutes to dry before it is smudge-proof.

 2. How many times can you use dry shampoo in between washes?

Answer: 3 times. 

Dry shampoo is overused. Limit it to three times before washing your hair. Otherwise the powder will become visible to the eye.

 3. How often should I switch my foundation?

Answer: Every 2 months 

By regularly swapping your foundation the shade and formula will always match your skin texture and colour perfectly. Our skin changes constantly due to environmental, hormonal and lifestyle factors.shing your hair. Otherwise powder will become visible to the eye. 

 4. How long should it take before I see results from my anti-ageing cream? 

Answer: 90 days

You must take into account the severity of the skin condition you’re trying to fix. If you’re committed to a twice-daily skincare regimen, you should see improvements in 90 days.

 5. How often should I clean my make-up brushes? 

Answer: Once a week

Regular cleaning will remove trapped make-up residue and kill any bacteria. Wash your brushes in shampoo and rinse well before placing them out flat to dry.

 6. How often long should I wait for my sunscreen to absorb before heading outside? 

Answer: 20 minutes 

This allows the sunscreen absorb into your skin. Always use a sunscreen with a protection factor f SPF30 (or higher) and reapply every 2 hours.

 7. How often should I exfoliate? 

Answer: Every 3 days. 

Regular exfoliation not only cleans up your pores but gentle buffing can also help to minimize fine lines and wrinkles. 

Removing dead skin cells will allow your serums and moisturisers to do their job.

 8. How often should I moisturize my face? 

Answer:Twice a day 

Once in the morning and once before bed. However, if you are finding that your skin is still thirsty, try using a hydrating serum in conjunction with your moisturizer to properly restore moisture to your skin. 

If that doesn’t improve your skin after 45 days try using a different skin care line to see if that improves it. 

 9. How often should I have my eyebrows tidied? 

Answer: Every 4 weeks in summer and every 4-6 weeks in winter. 

Whether you are booking in for a complete colour and reshape or just a mild defluff and a light tint to tidy the arch you will not only feel more polished afterwards but your eye makeup application will be flawless.  A brow wax and tint is the quickest way to flatter your favorite feature.

10. How often should I dry brush my body? 

Answer: Daily 

Dry brushing daily will help to increase your circulation, soften your skin and help to remove toxins. Always dry brush before your get into the shower starting at your feet and working upward strokes towards your heart. 

For a step by step guide to dry brushing click here

11. How often should I replace my mascara? 

Answer: Every 3 months 

The core ingredients in mascara only has a 3 month life span, so after 3 months they will start to dry out and not coat your lashes properly. Bacteria also breeds inside the tube so you want to discard it regularly. 

12. How long should I leave my serum to absorb into my skin before applying my moisturizer?

Answer: 2 minutes

It is essential to allow serum to properly absorb this way the active ingredients can penetrate the skin without interference. Wait until the serum is no longer felt on the skin before applying your moisturiser – this usually takes about 2 minutes.

Did you know? That you may need to change your skin care products according to the season? You might need a more oilier product in winter and a lighter formula during the summer months. Pay attention to what your skin is trying to tell you!

 At Elegant Nails & Beauty by Sue you will look gorgeous and feel fabulous for less than you think!

For ultimate pampering in a relaxed friendly atmosphere call Sue today 0419 806 803

 Copyright 2012-2016 Elegant Nails & Beauty by Sue. All Rights Reserved.